Brief aan de relschoppers

Relschopper,

Allereerst de vraag waar ik het meest benieuwd naar ben: hoe heb je geslapen vannacht?
En ik heb er nog één: zijn je ouders trots op je denk je?

Vandaag begon de dag zoals gisteren. We gingen naar ons werk, we maakte een wandeling en deden de dagelijkse boodschappen. Het zonnetje scheen er zelfs bij.
Alleen vandaag voelt anders. Vandaag voelt als een verdrietige dag en dat is jouw schuld!
Jouw dag moet ook normaal begonnen zijn. Alleen kreeg je ergens op de dag een bericht. Een bericht met het verzoek om te komen rellen in ons mooie Rotterdam.
Dat het geen demonstratie tegen de Corona maatregelen zou worden wist je toen meteen al denk ik.
En toch besloot je later op de avond je zwarte kleding aan te trekken, je capuchon over je hoofd te trekken en, als je ergens heel ver weg nog een beetje verstand hebt, je mondkapje op te doen en ging je de straat op.
Je ging bewust Rotterdam slopen. Ons mooie Rotterdam.
Ik heb tot gisteren altijd gedacht dat inwoners van Rotterdam trots zijn op hun stad. Met onze mooie skyline, onze historie en ons taaltje. Blijkt dat er toch een aantal rondlopen waar dat niet bij is, onder andere bij jou relschopper.

Heb je ergens gisteren tijdens de rellen gedacht aan de ondernemers waarvan jij met je maten de winkel stonden te plunderen? Dat zij al zo lijden, amper hun hoofd boven water kunnen houden en ontzettend zware tijden hebben en jij bewust besloot om nog even na te trappen hoe ze al liggen. Hun levenswerk te slopen en te plunderen. 
Doet het wat met je als je vandaag op het nieuws leest dat het misschien niet gedekt wordt door de verzekeringen en zij dus misschien wel zelf voor de kosten moeten opdraaien? Allemaal door jouw toedoen.
Of heb je er een seconde aan gedacht dat er misschien wel iemand op de Beijerlandselaan thuiszorg nodig had, maar deze door jou er niet doorheen konden komen. 
Heb jij eraan gedacht dat er mensen wonen in de straten waar je doorheen aan het slopen was en deze angstig binnen hebben gezeten?
Heb jij een moment gedacht: dit gaat te ver. Ik moet weg hier. Dit kan echt niet. Heeft ergens tijdens die paar uur rellen jouw geweten opgespeeld of ben je echt ijskoud?

Corona treft ons allemaal. We hebben allemaal een rot jaar achter de rug en we zijn er ook allemaal nog niet vanaf. We vervelen ons allemaal. We missen allemaal onze feestjes, het sociale contact, de voetbalwedstrijden, de festivals en de vakanties. 
Jij bent hier zeker geen uitzondering in. Maar waarom lukt het ons dan wel om gewoon binnen te blijven na 21:00 uur en ons aan de maatregelen te houden.
Waarom moet jij dan op zo'n manier je laten horen? De regels aan je laars lappend en erger nog: onschuldige mensen nog verder kapot maken.

Ik heb geen goed woord voor je over.
Er is geen reden die maar enigszins goed kan praten wat jou heeft doen besluiten om gisteren zo losgeslagen onze stad te slopen.
Je bent tuig van de richel. En ik hoop met alles wat ik in me heb dat ze je oppakken en je zult boeten voor wat jij gisteren aan hebt gericht.

Ik hoop ook met alles in me dat je de volgende keer dat je een bericht ontvangt of je komt rellen je 2 keer nadenkt en je denkt aan al die mensen die jij opzettelijk pijn hebt gedaan.


Larissa.